Το πρόγραμμα παρουσιάζει η
ΣXETIKA

To «Generation What?» είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα παραγωγής  των France Télévisions, Upian και Yami 2, σε συνεργασία με την EBU (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων) καθώς και 18 ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. 

Στην ουσία πρόκειται για την εξέλιξη του προγράμματος «Generation  Quoi?», μιας έρευνας μεγάλης κλίμακας  που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 2013 για να αποτυπώσει το πορτρέτο των νέων ηλικίας 18-34 ετών. Τώρα άλλες δώδεκα χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κάνουν την έρευνα «Generation What?» μια πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση: η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο), η Ελβετία, η Τσεχία και βεβαίως η Ελλάδα (13 χώρες μαζί με τη Γαλλία).

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη:

  •  Ένα περιεκτικό online ερωτηματολόγιο που έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια κοινωνιολόγων και είναι διαθέσιμο στις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες. Ο σκοπός αυτού του ερωτηματολογίου είναι να αποτυπώσει τις  φιλοδοξίες, τις ελπίδες, αλλά και τους φόβους αυτής της γενιάς.
  • Στατιστικό πορτρέτο της ελληνικής νεολαίας που διαμορφώνεται μέσω γραφημάτων σε πραγματικό χρόνο, από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται  μέσω του ερωτηματολογίου.
  • Αντίστοιχο στατιστικό πορτρέτο της ευρωπαϊκής νεολαίας (γράφημα σε σχήμα χάρτη), για τη σύγκριση των απαντήσεων ανά χώρα σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Είναι οι απαντήσεις μου εμπιστευτικές;

Απολύτως. Πρώτα απ' όλα, γιατί δεν ρωτάμε το όνομά σας. Πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, και λεπτομέρειες σχετικά με το μορφωτικό σας επίπεδο ή την επαγγελματική σας ενασχόληση ζητούνται μόνο για στατιστικούς λόγους, προκειμένου να μας βοηθήσουν να περιγράψουμε  το πορτρέτο μιας ολόκληρης γενιάς με μεγαλύτερη ακρίβεια. Για παράδειγμα, αυτό θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε πόσοι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, παραδείγματος χάρη,  χρειάζεται να εργάζονται για να πληρώνουν για τις σπουδές τους, ή πόσοι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 23 ετών αισθάνονται υποτιμημένοι στην εργασία τους.

Τα δεδομένα προφίλ που συλλέγονται όταν απαντάτε τις πρώτες ερωτήσεις αποθηκεύονται ανεξάρτητα από οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να σας ταυτοποιήσει – και, στην περίπτωση που επιθυμείτε να εγγραφείτε χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, αυτή θα συνδέεται μόνο με τις απαντήσεις σας, προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα να τις αναζητήσετε σε δεύτερο χρόνο, και να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε.

Τέλος, καμία από τις πληροφορίες ή απαντήσεις που παρέχετε σε αυτό το Δικτυακό τόπο δεν θα δημοσιοποιηθεί, παρά μόνο ως αποτελέσματα της έρευνας «Generation What?» .

Πώς λειτουργεί το πορτρέτο;

Όλες οι απαντήσεις στις 152 ερωτήσεις της έρευνας καταγράφονται και προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των απαντήσεων σε δεδομένη ερώτηση μπορεί να ποικίλει  σε διαφορετικές  χρονικές στιγμές (και αντιστοίχως τα αποτελέσματα). Επιπλέον διευκρινίζεται  ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το ερωτηματολόγιο δεν σταθμίζονται στατιστικά ώστε να επιτρέπουν την αναδιανομή των ερωτηθέντων και των απαντήσεων με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο για τους πληθυσμούς των χωρών που συμμετέχουν.

Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: αν οι απαντήσεις στο ερώτημα «Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον σου;» μοιράζονται μεταξύ 78% «Ναι» και 22% «Όχι», αυτό απλά σημαίνει ότι από τους 3.122 ανθρώπους που απάντησαν  στην ερώτηση μέχρι στιγμής, 2.435 απάντησαν "Ναι" και 687 απάντησαν «Όχι». Οι αριθμοί αυτοί, συνεπώς, δεν λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων που παρέλειψαν την ερώτηση (κάνοντας κλικ στην «Επόμενη  Ερώτηση»), ούτε  την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, ή κοινωνικο-επαγγελματική κατηγορία των ερωτηθέντων, όπως κανονικά θα συνέβαινε με ερευνητικά κέντρα.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως ανακριβές ότι «το 78% των Ευρωπαίων» ή «το 78% των νέων είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους», αλλά είναι θεμιτό να πούμε ότι το 78% όσων απάντησαν στην έρευνα είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Εντούτοις υπάρχουν φίλτρα για την επεξεργασία  των αποτελεσμάτων σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια και ως εκ τούτου μπορεί κανείς από τις απαντήσεις να σχηματίσει άποψη για τις τάσεις.

Για ερωτήσεις και σχόλια:

Ε.Ρ.Τ.

generationwhat@ert.gr